Kan kunst forandre noe? / by Marte Røyeng

"Jeg tror kunst ofte kan føles som en oppkvikker, en påminnelse om det som skjer. Jeg tror ikke alle tar meningen med kunstverk så dypt inn i seg, men det er veldig mange som gjør det. Kanskje ved å bruke kunst, så gjør man det lettere for folk å ta inn det som skjer…" - NExT-deltaker

Hvordan kan kunst påvirke folks tanker om klima?

Det finnes stadig flere eksempler på skulpturer, installasjonerteaterstykker, musikk og mange andre kunstuttrykk som retter en pekefinger mot klimaendringene og menneskers reaksjon. Veldig ofte handler det også om menneskers mangel på reaksjon. Mange av klimakunstverkene handler om tiltaksløshet, eller apati, eller fornektelse.

Det er tross alt ikke småtteri for mennesket å svelge at det vi gjør, våre mange små handlinger, bidrar til en mindre levelig klode i framtiden. Så flere vender seg bort fra hele problemet. NExT-deltakerne har meninger om dette:

"Jeg tror de fleste føler at de må forandre på alle vanene hvis de skal ta et ansvar, men det vi glemmer er at det er små ting som skal til for at vi forandrer noe."
NExT-deltaker

Gjennom eksperimentelt teater jobber NExT-deltakerne nå med å skape en forestilling der ungdommene viser sine reaksjoner på klimakrisen. Hva tenker de selv om muligheten til å skape endring gjennom stykkene de lager?

Kunst er et slags uttrykk for veldig mange og uttrykket sier så mye mer enn ord. Kunsten kan være med på å vekke følelser hos mennesker.
NExT-deltaker

At forestillingen vil vekke følelser, merker vi som er tilstede på øvelsene helt tydelig. Sammen skaper gruppa uttrykksfulle ordløse bilder (for eksempel om forholdet mellom menneske og natur), eller absurde situasjoner som gir mening et annet sted enn i den delen av hjernen som helst vil ha en klar logisk forståelse for det som foregår på scenen. Eksperimentelt teater er noe annet, det vekker emosjoner og skaper gjenkjennelse i det ugjenkjennelige. Et perfekt virkemiddel for å vekke folk! NExT-forestillingen blir, ifølge deltakerne...

"Noe nytt, noe som tar i bruk hele kroppen og inkluderer deg inn i stykket på en helt ny måte."

"Noe rart og interessant som forhåpentligvis vil få deg til å tenke."

"Det kommer til å være forvirrende men du kommer til å forstå uansett."

Konseptet "Menneske mot natur" vises frem i en bildeteater-øvelse. Foto: Clay Myers-Bowman

Konseptet "Menneske mot natur" vises frem i en bildeteater-øvelse.
Foto: Clay Myers-Bowman